O banci > FAQ
 Brzi meni
 Često postavljana pitanja

Koristim NLB platnu karticu. Kako mogu da plaćam na rate?

Plaćanje na rate mogu izvršiti korisnici debitnih i kreditnih NLB platnih kartica. Korisnici koji do sada nisu koristili uslugu plaćanja na rate potrebno je da se obrate u najbližu poslovnicu Banke, gdje mogu dobiti navedenu mogućnost. Za podjelu kupovine na rate potražite oznaku „karticom na rate bez kamate“ i pregledajte spisak prodajnih mjesta koja imaju sklopljen ugovor sa Bankom.

Bankomat je zadržao moju karticu. Šta da radim?

Ukoliko se desi da zbog greške korisnika ili tehničkih problem bankomat zadrži platnu karticu, obratite se najbližoj poslovnici Banke, pozovite broj telefona +387 51 214-141 ili pošaljite helpdesk@nlbrazvojnabanka.com. Komitenti drugih banaka potrebno je da se jave banci izdavaocu platne kartice.

Koji je dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima?

Ograničenje za podizanje gotovine na bankomatima, u toku jednog dana, iznosi 1000 KM. Novac je moguće podići i na POS terminalu u poslovnici Banke, a dnevni limiti iznose 4000 KM za debitne, 7000 KM za kreditne kartice (Visa Classic, Mastercard Standard) i 10.000 KM za Visa Gold kartice.

Šta raditi u slučaju gubitka ili krađe kartice? 

Prijavu krađe ili gubitka platne kartice možete uraditi pozivom na broj telefona +387 51 242-171.

 Kartica mi je oštećena. Šta da radim?

Oštećene i nefunkcionalne kartice potrebno je da ponesete sa sobom u najbližu poslovnicu Banke, da bismo pokrenuli postupak zamjene iste.

 Kako mogu da provjerim stanje po svojim računima?  /   Kako da pratim potrošnju/korišćenje kartice?

Pregled svog računa kod Banke možete vršiti korišćenjem usluge:

  • NLB WebInfo – Servis se koristi bez naknade, pristupa mu se putem Interneta uz korisničko ime i lozinku, a služi za pregled stanja i promjena po računima koje imate otvorene kod Banke.
  • NLB e-Click – Elektronsko bankarstvo kojim možete putem Interneta brzo i jednostavno raspolagati i vršiti prenose sa svih računa u Banci.
  • NLB SMS servisa – slanjem SMS poruke sadržaja S na broj 0651203, ukoliko imate omogućenu ovu uslugu.

Preporučujemo da se obratite najbližoj poslovnici NLB Razvojne banke, gdje možete ispuniti zahtjev za korišćenje neke od navedenih usluga. 

Kako mogu dopuniti NLB Internet karticu?

Prepaid karticu možete dopuniti posjetom poslovnici Banke, na svakom šalteru. Za veću slobododu korišćenja omogućili smo dopunu i putem  putem NLB e-Click elektronskog bankarstva, gdje to možete učiniti putem jednostavnim prebacivanje sredstava sa nekog od računa koje imate otvorene kod Banke. Za ljude u pokretu najnovija opcija NLB SMS Plus usluge je dopuna NLB Internet kartica slanjem SMS poruke (instrukcije za slanje). 

Kako da primim novac iz inostranstva?

Za prijem novca iz inostranstva putem međunarodnog bankovnog transfera potrebno je da imate otvoren devizni račun kod Banke. Pošiljaocu novca potrebno je dostaviti instrukcije za međunarodno plaćanje, koje ćete dobiti u poslovnici Banke. Instrukcije sadrže, između ostalog,  IBAN broj i SWIFT kod koji su potrebni za međunarodno plaćanje.

Šta je IBAN broj računa?

IBAN  je međunarodni broj bankovnog računa, koji se koristi da bi se računi identifikovali u međunarodnom platnom prometu.  Potreban je za priliv sredstava iz inostranstva na devizni račun, a može se dobiti u svakoj poslovnici Banke.

Koja je razlika između debitne i kreditne kartice?

Kad kupujete robu ili dižete novac pomoću debitne kartice, novac se istog trena skida s vašeg bankovnog računa. Kod kreditnih kartica primićete mjesečni račun, koji je potrebno  izmiriti djelimično ili u punom iznosu, zavisno od vrste kreditne kartice. Obe vrste kartica NLB Razvojne banke nude mogućnost kupovine na rate, ukoliko ste <aktivirali tu uslugu>.

Koliki iznos kredita mogu da podignem?

Ukoliko želite kredit, možete koristiti naš <kreditni kalkulator> da lakše odredite koliki iznos možete da vraćate svakog mjeseca. Za precizniji obračun i vrstu kredita prilagođenu Vašim potrebama i mogućnostima preporučujemo da se obratite nekoj od naših poslovnica.

Kako da automatski plaćam račune svaki mjesec?

Mjesečne obaveze možete plaćati automatski, bez dolaska u Banku. Otvaranjem trajnog naloga obaveze koje odredite (najčešće su računi za struju, telefon, grijanje,...) biće plaćene svakog mjeseca, o čemu ćete biti obavješteni na svom izvodu. Na taj način obaveze izmirujete na vrijeme, bez dolaska u Banku.

Kako da promijenim PIN svoje kartice?

Ukoliko znate postojeći PIN broj svoje NLB platne kartice, možete ga promjeniti na svakom bankomatu Banke. Prilikom izbora novog četverocifrenog broja predlažemo da izbjegavate kombinacije kao što su „1234“, datum rođenja ili broj telefona. Jednokratna naknada za uslugu promjene PIN koda obračunava se prema tarifama Banke.

Kartica mi je blokirana zbog pogrešno ukucanog PINa. Šta da radim?

Za korišćenje platne kartice neophodno je poznavati PIN broj, kako bi se potvrdio identitet korisnika kartice. Kartice blokirane trostrukim pogrešnim unosom PIN broja mogu se deblokirati na bankomatima Banke, ukoliko se korisnik sjetio ispravnog PIN broja. U suprotnom potrebno je karticu donijeti u najbližu poslovnicu Banke i podnijeti zahtjev za novu karticu.

 

Da li internet karticom mogu plaćati na prodajnim mjestima koja nisu na internetu?

NLB Internet kartica nudi sve mogućnosti platnih kartica, osim podizanja gotovine na bankomatu ili šalteru Banke. Dizajnirana je za sigurnije korišćenje upotrebom prepaid sistema, gdje korisnik dopunjava raspoloživi iznos na kartici. U skladu sa tim, ovom karticom možete plaćati na svim prodajnim mjestima na kojima vidite znak za prihvatanje VISA platnih kartica. 

Koja je razlika između tekućeg i žiro računa?

Razlika između tekućeg i žiro računa ogleda se u tome što se tekući račun otvara ukoliko komitent ima redovne mjesečne prilive (npr. prima platu preko računa u Banci), a žiro račun ukoliko su u pitanju povremene uplate.

Da li mogu da otvorim račun iako sam strani državljanin?

U NLB Razvojnoj banci a.d. Banja Luka moguće je otvoriti transakcioni račun za nerezidenta, osobu koja nije državljanin BIH. Dokumentacija potrebna za otvaranje takvog računa navedena je u <Informativnom listu za otvaranje transakcionog računa>.

Koliko dana je potrebno da dobijem elektronsko bankarstvo?

NLB e-Click uslugu možete početi koristiti istog trenutka kada podneste zahtjev u poslovnici Banke. Potpisom ugovora o korišćenju usluge biće Vam aktivirana usluga i uručen sertifikat potreban za rad.

Gdje mogu pronaći spisak bankomata NLB Banke a.d. Banja Luka?

Lokacije svih bankomata dostupne su ovdje.

Došlo je do promjene podataka koje sam naveo prilikom otvaranja računa?

Da bismo u svakom trenutku pružili najbolju uslugu, sve promjene podataka potrebno je da obavijestite najbližu poslovnicu Banke.

     
 Saopštenja za javnost
 Vizit karta

NLB Banka a.d. Banja Luka
Milana Tepića 4
78000 Banjaluka
Republika Srpska, BiH
T: 0800 50510 / +387 51 248 588
F: + 387 51 221 623
E: helpdesk@nlbbl.com
SWIFT: RAZBBA22


 E - servisi
Fizička i pravna lica
više...


Fizička i pravna lica više...  
Pravna lica više...
Halcom
Fizička i pravna lica više...
Fizička lica
više...

Halcom
 Aktuelnosti